Włoska restauracja na Rynku Głównym

Nie jesteśmy w stanie debatować o włoskich ceremoniałach, nie mówiąc o żywności. Jest to istotna część włoskiego życia i ma prawo być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najpoprawniej. W największym stopniu kultowymi włoskimi daniami są makarony i pizza, niemniej jednak dania kuchni włoskiej są niezwykle zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim rejonie Włoch mowa. Popularne potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są nieraz dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Włoska restauracja na Rynku Głównym   

Szczegół kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w dużym stopniu. Ludność Włoch była w historii dość uboga i musiała polegać na dostępnych lokalnie produktach spożywczych, żeby skonstruować swoje przepisy kulinarne, wobec tego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a też inne artykuły, jakie Włosi mogli sobie wyhodować bądź też nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w głównej mierze na wykorzystaniu ogromnej jakości elementów, a nie technikach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, jaka silnie podkreśla technikę.

Których produktów możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są atrakcyjne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań i niedrogich jarzyn. Sporo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w takim razie owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami słynnymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.