prawdziwa polska kuchnia w Krakowie

Kraków- nie tylko zabytki, jakkolwiek również wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz w najwyższym stopniu dostatnich w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie tylko Wawel oraz piękne zabytki – to też sztuka kulinarna oraz regionalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy chodzi o dania i regionalne produkty.

dobra kuchnia polska w Krakowie

   

Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wyśmienitych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z porywającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły niejednokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wspaniałych regionalnych produktów – podróżnicy przeważnie poszukują gotowych dań, jakie za pomocą doznań kubków smakowych zaprezentują tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup muszą posmakować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, który wolno traktować jako zwykły przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go również reprezentatywne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Zazwyczaj obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub też kompozycją suszonych ziół.
Mniej legendarnym, choć także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po specyficznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/mamma-mia/   
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, którzy szukają innowacyjnych, krajowych regionalnych kuchni oraz towarów, za pomocą których mogą o dużo przyzwoiciej zaznajomić Kraków i jego okolice.